Igazi kincsnek számítanak ma már az egészséges élelmiszerek

Az egészséges élelmiszerek nem csak a szervezetünkre, hanem a környezetünkre is kedvező hatást gyakorolnak. Az ökológiai gazdálkodók számos környezetbarát módszerrel (például vegyszermentes termeléssel), és ökológiai szemléletet támogató gyakorlatokkal szeretnék a biodiverzitást megakadályozni.

Így ez a gazdálkodás a termelők és a fogyasztók, de még az élővilág, sőt az egész ökoszisztéma számára is előnyös. A közös agrárpolitika megújításával hazánk célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan új irányt, mely eredményeként az európai mezőgazdaság egyrészt fenntarthatóvá és korszerűvé, másrészt rugalmasan reagálóvá válhasson.

Az elmúlt néhány év során természetesen hazánkban is jelentősen megnőtt az ökológiai művelésbe vont, ellenőrzött területek aránya, illetve egyre több olyan mezőgazdaság működik Magyarországon is, ahol az ökológiai gazdálkodást helyezik előtérbe.

Hazánk az Európai Uniós tagállamok között az elmúlt években a harmadik lett a fejlődés tekintetében. Ezzel a cél egyértelműen az, hogy megóvjuk az élővilág épségét, illetve, hogy az emberek egészséges élelmiszereket tudjanak a jövőben fogyasztani. Ismert adatok szerint 2020-ban az ökológiai gazdálkodás a magyarországi mezőgazdasági területek több mint 6%-át tette ki, ez korábban csupán 2-2,5% volt.

Mit kell tudnunk az ökogazdálkodásról?

Manapság szerencsére az emberek egyre tudatosabban választanak élelmiszereket, az egészséges táplálkozás és a fenntartható gazdálkodás pedig kéz a kézben jár. A tápanyagban dús, egészséges élelmiszerek népszerűsége elkezdett nőni, ennek következtében pedig a fenntartható gazdálkodás iránti kereslet is egyre inkább emelkedik.

Az ökológiai gazdálkodás lényegében olyan gazdálkodási-, élelmiszer-előállító rendszer, mely tiltja, vagy korlátozza bizonyos talajjavító szerek, műtrágyák, növényvédő szerek, illetve mesterséges állatgyógyászati készítmények, hozamfokozók használatát.

Az élővilág számára ez egy rendkívül fontos lépés, hiszen az ökológiai termelés számtalan állatjólléti szabályt foglal magába, elősegíti a természeti környezet megóvását, illetve a fenntarthatóságot is. Azok a termékek, melyek az ökológiai gazdálkodás rendszeréből származnak, megnevezésében megkapják az „organic” és a „bio” jelzőt.

A jogszabályok szerint ki tekinthető ma ökológiai gazdálkodónak?

Az ökológiai gazdálkodás az EU Öko rendelet fogalommeghatározása alapján a rendeltetés szerint történő termelési módszerek megfelelően történő alkalmazása, mely a munkafolyamatok között az előállításban, az elkészítésben, illetve a forgalmazásban jelenik meg.

Tehát akkor lesz ökológiai gazdálkodó valaki, ha alkalmazza a rendeletben összefoglalt termelési módszereket, illetve, ha betartja a szigorú termelési szabályokat. Ehhez azonban hozzátartozik az is, hogy az illetőnek a rendelet szerinti ellenőrző rendszer keretein belül kell elvégeznie a tevékenységeit.

Az ökológiai gazdálkodók egyaránt lehetnek kisüzemi gazdálkodók, nagyobb mezőgazdasági vállalkozók, gépközvetítők, illetve egyéni termelők is, akik munkájuk során törekednek a környezetvédelmi szabályok betartására, hiszen egészséges élelmiszereket szeretnének előállítani. Fontos számukra továbbá az életminőség javítása, illetve a hosszútávú fenntarthatóság elősegítése is.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás